Bedrijfsauto Leasen

Hulp nodig bij het inkopen van uw leasecontracten, mantelovereenkomst en andere zaken?

Waarom uw bedrijfsauto leasen?

Wat zijn de voordelen van uw bedrijfsauto leasen? En de risico’s? Waar moet u op letten? En, wat zijn de valkuilen?

Financiële flexibiliteit

Doordat u de investering niet in één keer hoeft te doen maar maandelijks een vast bedrag betaald, weet u waar u aan toe bent. Dit helpt bovendien bij het beheren van uw cashflow.

Waarde-vermindering

Bij full operational lease ligt het afschrijvingsrisico bij de leasemaatschappij waardoor u beschermt bent van eventuele verliezen als gevolg van extreme afschrijvingen.

Onderhoud & Verzekering

Reparaties, onderhoud, banden en verzekering is opgenomen in full operational leasecontracten waardoor u zich geen zorgen hoeft te maken over extra en/of onvoorziene kosten.

Altijd een
recent model

Afhankelijk van de looptijd kunt u iedere (bijvoorbeeld 36, 48, 60 maanden) in een nieuwe auto stappen. Hierdoor rijdt u altijd in een recent, veilig en duurzaam model.

Operationele efficiëntie

Leasemaatschappijen kunnen operationele voordelen bieden zoals het uitbesteden van het wagenparkbeheer en het overnemen van administratieve taken. Hierdoor kunt u zich richten op uw eigen kernactiviteiten.

Waar moet u op letten bij een bedrijfsauto leasen?

1. Contractvorm

Er zijn verschillende contractvormen, zoals full operational lease, netto operational lease, financial lease en shortlease. Kies de juiste contractvorm die de aankomende jaren het meest geschikt is voor uw organisatie.

2. Kostenstructuur

Leasebedragen zijn net dagprijzen, in feite hebben we te maken met complexe financiële dienstverlening met tal van componenten die samen het leasetarief vormen. Weet u bijvoorbeeld hoeveel procent rente er wordt gerekend?

3. Kilometrage en looptijd

Zorg dat de werkelijke looptijd en kilometrage zo dicht mogelijk ligt bij de contractuele kilometers en looptijd. Anders kunt u voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Lees verder voor meer informatie over herberekeningen.

4. Service en dienstverlening

De voorwaarden van verschillende leasecontracten zijn niet altijd hetzelfde, controleer goed of alle services en diensten die u wenst zijn opgenomen. Zoals, pechhulp, vervangend vervoer en mogelijk aanvullende verzekering(en).

5. Verzekering

Het is belangrijk om goed te weten waarvoor u wel en niet verzekerd bent. Controleer goed welke mogelijke aanvullende verzekeringen zijn opgenomen en wat de (mogelijk verschillende) eigen risico's zijn voor schade aan de auto of autoruiten.

6. Flexibiliteit

Voorkom onnodige kosten door u vooraf goed in te lezen in mogelijk flexibele oplossingen. Wat belast de leasemaatschappij u door als u het leasecontract eerder wilt beëindigen? Of, kunt u het voertuig omruilen als deze niet bevalt?

Molthoff Fleetmanagement biedt hulp bij het

Inkopen van Leasecontracten

Als onafhankelijk adviesbureau begrijpen wij dat het inkopen van de mantelovereenkomst en leasecontracten een complex proces kan zijn. Daarom staan wij klaar om u te ondersteunen met deskundig advies en begeleiding. Ons team helpt u met alle risico’s en bij het maken van weloverwogen keuzes, zodat u kunt profiteren van de beste voorwaarden en tarieven.

Onze aanpak is grondig en persoonlijk. We analyseren uw behoeften en eisen, voeren gedetailleerde marktverkenningen uit en begeleiden u bij elke stap van het inkoopproces. Of het nu gaat om het opstellen van een tender, het onderhandelen over contractvoorwaarden of het controleren van contracten, wij zorgen ervoor dat u een leasecontract krijgt dat perfect aansluit bij uw wensen en budget.

Bedrijfsauto Leasen

Meer- en minderkilometers bij bedrijfsauto leasen

Bij full operational lease is het risico van kilometerafwijkingen een belangrijk aspect om rekening mee te houden. In een operationele leaseovereenkomst wordt vaak een bepaald aantal kilometers per jaar afgesproken waarvoor de leaseprijs is gebaseerd. Wanneer de werkelijke gereden kilometers aan het einde van de leaseperiode hoger of lager zijn dan het afgesproken aantal kilometers, kan dit leiden tot extra kosten of terugbetalingen. 

 

Maak van tevoren duidelijke afspraken over de kilometerlimieten en de bijbehorende kosten voor meerkilometers. Door realistische schattingen te maken van het verwachte jaarlijkse kilometrage en eventuele fluctuaties in het gebruik van de bedrijfsauto, kunt u het risico van kilometerafwijkingen beheren en onverwachte kosten vermijden aan het einde van het leasecontract.

Onvoorspelbaarheid van tariefwijzigingen

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat de exacte wijze waarop het leasetarief wordt aangepast bij kilometerafwijkingen vaak onbekend is en eenzijdig door de leasemaatschappij wordt vastgesteld. Dit kan vervolgens leiden tot onverwachte kosten als gevolg van herberekeningen.

Herberekeningen bij kilometerafwijkingen

Op het moment dat het werkelijke aantal gereden kilometers afwijkt van het oorspronkelijk overeengekomen jaarkilometrage, kan de leasemaatschappij een herberekening uitvoeren. Dit kan vervolgens leiden tot aanpassingen in het leasetarief op basis van de werkelijke kilometerstand. Deze herberekening wordt achteraf verrekend over de gehele looptijd. Dit houdt in dat je eigenlijk pas achteraf weet wat je maandelijkse kosten daadwerkelijk zijn.

Meerkilometers

Wanneer de werkelijke gereden kilometers hoger zijn dan het afgesproken aantal kilometers, worden deze extra kilometers meestal in rekening gebracht tegen een vooraf bepaald tarief per kilometer. Let hier op het hercalculatiepercentage. Deze ligt meestal op 10%, maar dit is geen vaststaand gegeven. Het hercalculatiepercentage geeft aan wanneer er een hercalculatie plaatsvindt in plaats van een kilometerafrekening.

Minderkilometers

Zodra de werkelijke gereden kilometers lager zijn dan het afgesproken aantal kilometers, kan dit resulteren in een terugbetaling of korting op de leaseprijs. Sommige leaseovereenkomsten staan toe dat ongebruikte kilometers worden meegenomen naar de volgende leaseperiode, maar dit kan per contract verschillen. Let op dat de meer- en minderkilometertarieven gelijk zijn aan elkaar. Anders betaald u te veel, of krijgt u te weinig terug.

Margeverhoging door herberekeningen

Als laatste, leasemaatschappijen kunnen herberekeningen gebruiken als een manier om hun marges te verhogen. Aangezien de meeste leasecontracten vroeg of laat een aanpassing ondergaan, kan dit leiden tot extra kosten voor de klant en onbedoelde financiële consequenties.

Om het risico op herberekeningen te beheren en onverwachte kosten te voorkomen, zijn hier enkele tips:

• Zet auto's in op basis van het werkelijk verwachte jaarkilometrage om grote afwijkingen te voorkomen.
• Vraag om inzicht in het leasetarief en de tariefwijzigingen bij herberekeningen om de impact op de kosten te begrijpen.
• Spreek vooraf duidelijke afspraken af over herberekeningen en tariefwijzigingen om verrassingen aan het einde van het leasecontract te voorkomen.

Door proactief te zijn en goed geïnformeerd te zijn over het risico op herberekeningen, kunt u beter voorbereid zijn en de financiële impact van eventuele aanpassingen in het leasetarief beheren.

Klaar om uw reis te starten?

Scroll naar boven